LÄHTEET: RUOKATIETO.FI, K-RUDKA.FI SEKA K-RYHMAN MYYNTIDATA JA ARBAROMETRI 2021
HISTORIAKUVAT: KUVA 1 ETELA-KARJALAN MUSEO/AARNE MIKONSAARI, KUVAT 2-4 K-RYHMA
haluavat kannustaa tavarantoimit-
tajia ja asiakkaita tekemään vas-
tuullisia valintoja.
Miia Kauhanen tyttärineen syö
mieluiten kaurapohjaisia maito-
tuotteita, joita hän käyttää myös
ruoanlaitossa. Koulussa tytöt valit-
sevat yleensä kasvisruoan.
- Kasvisruoka on kouluruoka-
lassa esillä ennen liharuokia, ja sen
takia sitä tulee myös helpommin
otettua, kertoo 13-vuotias Stella.
Lasten valinnat heijastuvat koko
perheen valintoihin.
-Kaurajugurtit ovat tulleet
mummulankin pöytään Milan per-
heen kautta. On hienoa, että asiat
muuttuvat, Helena Rissanen sanoo.
Suositut punalaput
Useissa ruokakaupoissa laitetaan
punalaputetut eli viimeistä käyt-
töpäivää tai parasta ennen -päivää
hipovat, reilusti alennetut tuotteet
näkyvälle paikalle hävikkihyllyi-
hin. Vuonna 2021 punalaputettujen
tuotteiden myynti kasvoi K-ruoka-
kaupoissa yli kymmenellä prosentil-
la. Kaupat myös hyödyntävät hävik-
kiä ja kehittävät uusia tuotteita, ku-
ten hävikkihedelmämehua. Dataan perustuvat järjestelmät
auttavat arvioimaan tilausmääriä hävikin vähentämiseksi.
- Aiemmin punalapputuotteiden ostamiseen liittyi hä-
peää, vähän kuin kirpputorivaatteiden ostamiseen lama-ai-
20 PIRKKA Pirkka.fi
kana. Nyt niiden valitseminen on
hyväksyttävä ekoteko, ei merkki vä-
hävaraisuudesta, vaikka raha olisi-
kin ensisijainen syy valita aletuote,
sanoo Taru Lindblom.
Miia Kauhasen kodissa toisinaan
venytetään kauppakäyntien väliä,
jotta keittiönkaapit tyhjenisivät.
-Säästän aina tähteet. Niistä voi
riittää juuri sopivasti ateria lapselle
kiirepäivänä ennen harrastuksia.
Vaikka moni asia on ruokapöy
dissä muuttunut, ei aivan kaikki
sentään. Kun Elsa Luukkosen, He-
lena Rissasen ja Miia Kauhasen su-
vussa on juhlat, niihin panostetaan
- kuten aina on tehty. Pöydässä on
perinteisiä leivonnaisia, kuten her-
rasväen pikkuleipiä, kuivakakkua ja
kääretorttua. Lapsetkin ovat apuna
ja valmistavat, mitä jo osaavat.
-Suklaamuffineja, mokkapaloja,
sämpylöitä, fetapiirakkaa, Stella luet-
telee bravuurejaan.
- Stellan kanssa leivon keksejä ja
kakkuja. Osaan pilkkoa myös kasvik-
sia, 10-vuotias Sivi kertoo.
Toisinaan Stella tekee ko- 99 ruoista on
ko perheelle lounasta, vaik-
kapa tonnikalapastaa.
Helena Rissanen on ylpeä
lastenlastensa innosta ja kehittyvistä taidoista.
"Mummina
on kiva nähdä
lasten innostus
ruoanlaittoon."
- Mummina on kiva nähdä lasten innostus ruo
anlaittoon ja leivontaan. Ja kun lapset leipovat, se
on tarkkaa puuhaa, desi on desi täsmälleen!
Kauppias tuo hyllyihin uudet trendit
"Toimin K-kauppiaana vuosina 1979-2022.
40 vuotta sitten ruokakaupan valikoima oli
hyvin rajallinen, ja ruoka oli yksinkertaista pe-
rusruokaa, jossa mausteina oli vain suolaa ja
pippuria. Nykyään ruoasta haetaan kokonais-
valtaista elämystä ja hyvinvointia, Ruokatot-
tumuksiin vaikuttavat vahvasti vastuullisuus,
ravitsemukselliset arvot, luomu- ja lähiruoan
saatavuus sekä erityisruokavaliot.
Vastuullisuus ja ruokahävikin pienentämi-
nen ovat tänä päivänä itsestään selviä asioita
kauppiaana. Hävikkiä pienennetään K-ruoka-
kaupoissa muun muassa sähköisten ennuste-
ja tilausjärjestelmien, tehokkaan logistiikan ja
viimeistä käyttöpäivää lähestyvien tuotteiden
hinnanalennusten avulla. Kauppiaana aloin
naudan sisäfileepihvi
tai ribsit, joihin isä
tekee myös kastikkeet
ja lisukkeet. Meillä äiti
tekee vain makaroni
laatikkoa, kaiken
muun kokkailun
hoitaa isä.
-Vera, 12
myös lahjoittaa ruokaa hyväntekeväisyyteen
jo parikymmentä vuotta sitten.
Kun aloitin, kaupassani oli erilaisia hedel-
miä ja vihanneksia muutamia kymmeniä. Kun
lopetin kauppiasurani, niitä oli noin 300 kum-
piakin. Urani aikana broilerinkulutus on yli
tuplaantunut ja punaisen lihan hieman laske-
nut. Vegaanituotteiden ja kasviproteiinien va-
likoima on monikertaistunut. Kasvis- ja eri-
koisruokavalioiden noudattaminen on hel-
pompaa kuin koskaan. Myös valmisruokien
valikoima on valtava. Muistan, kun ensimmäi-
set mikropizzat saapuivat 1981. Nyt niitä sa-
moja myydään vuosittain yli 12 miljoonaa."
Seniorikauppias Heimo Välinen