Nykypäivänä ruokapöydissä
arvostetaan erityisesti käsityötä,
pientuottajien tuotteita ja
ruoanlaittoon käytettyä aikaa.
99 1960-luvulla
kauppias
esitteli, että nyt on
tullut uusi eteläin-
hedelmä appelsiini.
Asiakas osti mutta
antoi sitten palau-
tetta, ettei tykännyt,
jolloin kauppias kysyi,
muistitko kuoria sen.
-Ari, 70
tuoreita marjoja tai parsaa. Nyt niitä saa kaupasta
melkein milloin vain.
Kasviksilla on iso rooli myös ravitsemussuosi
tuksissa. Ensimmäiset viralliset ravitsemussuosi-
tukset Suomessa julkaistiin 1987, ja silloin kasviksia
suositeltiin syötäväksi 450 grammaa päivässä -lä-
hes yhtä paljon kuin nykyään. Käsitykset terveelli-
syydestä ovat kuitenkin vaihdelleet eri vuosikym-
meninä.
- Vuosituhannen alussa oli vallalla keveysbuumi. Kaikki
oli kalorittomilla makeutusaineilla makeutettua ja rasvaton-
ta. Siitä on tultu karppaukseen, joka saa ruoan kuulostamaan
enemmän ravintoaineilta -hiilareilta, proteiinilta ja rasvalta
- kuin raaka-aineilta, Leena Korkalainen kuvailee.
K-ruokakauppiaat kuuntelevat herkästi asiakkaidensa
toiveita ja seuraavat trendejä, jotta voivat räätälöidä valikoi-
maa vastaamaan ihmisten tarpeisiin. Esimerkiksi karppaus-
trendin myötä kaupoissa alkoi näkyä muun muassa ketoruo-
kahyllyjä. Myös laajat urheilu- ja lisäravinnevalikoimat sekä
gluteenittomien tuotteiden hyllyt ovat vakiinnuttaneet paik-
kansa monissa kaupoissa.
Tuotteita kehitetään kysynnän mukaan. Esimerkiksi jo
2010-luvun puolivälissä Pirkka-tuotteissa vähennettiin suo-
lan määrää ja lisättiin kuituja ja kasvipohjaisia vaihtoehtoja.
- Sokeria, lisäaineita ja liiallista suolaa vältellään yhä,
mutta lisäksi halutaan puhtaita raaka-aineita ja hyvänma-
kuista ja hyvää oloa tuottavaa ruokaa, Korkalainen sanoo.
Somessa luodaan ruokatrendejä
Nykyajan ruokatrendit saavat alkunsa usein sosiaalisesta
mediasta ja ruokavaikuttajilta. Hyvä esimerkki somen voi-
masta on Pirkka Parhaat-tuotemerkin rapea valkosipuli
chili-seesamiöljyssä, jonka myynti moninkertaistui sen jäl-
keen, kun usea ruokavaikuttaja ylisti tuotetta somekanavis
saan. Jos jostakin reseptistä tulee somessa hitti, saattavat
siihen tarvittavat raaka-aineet jopa hetkellisesti loppua kau-
poista. Toki jo ennen someakin tehtiin hittireseptejä.
-2000-luvun alussa teimme toukokuun Pirkka-lehteen
texmex-voileipäkakun. Aika monissa kevään juhlissa sitä
tehtiin, ja kakun raaka-aineet loppuivat välillä kauppojen
hyllyistä, kertoo Leena Korkalainen.
Nykypäivänä myös monilla kauppiailla ja kaupoilla on
omat Instagram-ja Tiktok-tilit. Taru Lindblom sanoo, että
somen ansiosta arkiruoastakin on tullut arvostettavaa.
-Ruokakulttuuri on muuttunut visuaaliseksi, etkä ole
enää pimahtanut, jos otat kuvan aamupuurostasi. Voimme
kertoa identiteetistämme paljon ruokakuvien kautta.
Maailmassa, joka pyörii ympäri vuorokauden, myös käsi-
tys luksusruoasta on muuttunut. Nyt arvostetaan käsityötä,
pientuottajia ja ruoanlaittoon käytettyä aikaa.
- Chateaubriand-pihvi ei kaikille enää tarkoita
luksusta. Moni mieltää lihan nykyään luksukseksi
vain, jos se on eettistä, esimerkiksi itse metsästettyä
riistaa tai kaikkia ruhonosia hyödyntävää haudutte-
lua, sanoo Taru Lindblom.
Vegeruoan vallankumous
Härkis, soijarouhe, tofu. Erilaisten kasviproteiinien
määrä on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti.
Moni uusista kasviproteiineista on soljahtanut suo-
malaisten lautasille helposti.
- Esimerkiksi kotimaiselle härkäpapurouheelle
löytyi heti paikka: sillä korvaat helposti tutun jau-
helihan pasta bolognesessa ja makaronilaatikossa,
sanoo ruokakulttuurin professori Taru Lindblom.
Pirkka- ja K-Menu-merkeillä on erilaisia vegaa-
nituotteita jo parisensataa, ja K-Ruoka.fi:ssä on liki
tuhat vegaani- ja kasvisruokareseptiä. Laajat vege-
valikoimat K-ruokakaupoissa ovat vastaus asiakkai-
den tarpeisiin. Valikoimasuunnittelullaan kaupat
1980-luvulla
kotonani syö-
bolognesea. Pasta-
tiin usein spagetti
kulttuuri ei ollut vielä
vallannut Suomea, ja
kaverini ihmettelivät,
miksi ruoalla on niin
hieno nimi, sehän
oli vain makaronia
ja jauhelihakastiket-
ta. Yritin turhaan
selittää, ettei kyse ole
samasta ruoasta.
-Ilona, 45
99 Arvostan,
että perunat,
erityisesti uudet
perunat, valmistetaan
just oikein. Vaikka
meillä kotona tehdään
hyvää ruokaa, ainoas-
taan Kirsti-mummini
osaa valmistaa uudet
perunat täydellisesti.
-Tuomas, 18
Pirkka.fi PIRKKA 19