SAVUSTIMET
+ SAVUSTUSGRILLIT
Kutkuttaako savustus? Löydät tästä osiosta mallit joka lähtöön.
ANTTI RÄMÖ
tekee ruokaa villiyrteistä helsinkiläisessä
Ravintola Skuttassa. Antin mielestä
savustaminen on aina hyvä idea.
Tänä kesänä: ”Haluaisin kokeilla mustaksi
savustettua brisketiä, jonka valmistumista
voi valvoa ja odotella läpi yöttömän yön.”
ANTIN VINKKI
”Kypsennä kasvikset
ennen savustusta, jos
haluat niihin vain miedon
savun maun.”
Smetanaa
savustimeen
”SAVUSTAMISEN PARAS JUTTU on se, että aivan kaikkea
voi savustaa. Savustaminen on ihanaa, sillä sen avulla ruokaan
saa erilaisia nyansseja ja mauista tulee jännittävämpiä.
Olen ammatiltani keittiömestari, joten savustan, grillaan ja
laitan ruokaa sekä töissä että vapaa-ajalla. Olen aikamoinen
makuhifistelijä, ehkä juuri ammattini vuoksi. Kun savustan,
valitsen aina sopivan puulajin savustettavan ruoan mukaan.
Pidän eniten omena- ja kirsikkapuista: Niiden savu on hieman
muita makeampaa, eikä ruokaan tule vahingossakaan kitkerää
vivahdetta. Ne sopivat hyvin myös herkemmille tuotteille, kuten kanalle tai juustoille. Savustuksen makuvivahteet pääsevät
parhaiten esiin, kun koko ruokalaji tukee savustettua elementtiä. Jos savustan ankkaa kirsikkapuulla, tarjoan sen kanssa
kirsikkakastiketta.
Erilaisille savustimille on aikansa ja paikkansa. Olisi mahtavaa low & slow -savustaa jenkkityyliin kuorma-auton kokoisella savustimella läpi yön! Kätevin grilli on mielestäni Big Green
Egg -kamado, mutta kesämökillä pärjään sähkösavustimella.
Kannattaa savustaa rohkeasti kaikkea, mitä mieleen juolahtaa. Kokeilemisen, epäonnistumisten ja onnistumisten kautta
löytää omat juttunsa. Suosikkejani ovat perinteiset rasvaiset
kalat, mutta tykkään savustaa myös smetanaa tai kermaa. Kun
savustetusta kermasta pyöräyttää jäätelön ja laittaa lisukkeeksi tuoreita marjoja, syöjälle tulee semmoinen 'mitä hemmettiä'
-olo – joskin ehdottomasti hyvällä tavalla.”
LIEKEISSÄ
/
35