HIILIGRILLIT
+ PUUGRILLIT, KAMADOT,
BBQ JA SAVUSTUSGRILLIT
Käännä sivua ja tutustu kauden parhaisiin hiiligrilleihin.
MIKON VINKKI
”Tee grillatulle possulle raikas
jogurttikastike. Sekoita turkkilaiseen jogurttiin korianteria,
fetajuustoa, limettiä, pippuria ja
suolaa. Kastike sopii myös
grilliperunalle!”
Grillauskokeilut
Excel-taulukkoon
”ENSIMMÄISESSÄ grillausmuistossani isäni grillaa minulle
sytytysnesteen makuista makkaraa punaisella Luciferilla. Oman
tulikasteeni sain teininä, kun järjestin salaa vanhemmiltani kavereille grillibileet. Tyttöjäkin oli kutsuttu, mutta vanhaa Luciferia ei löytynyt mistään. Vältimme nolon tilanteen täpärästi, kun
askartelin tilapäisen hiiligrillin kottikärryistä.
Tulella ja savulla kokkaaminen vei sydämeni parikymmentä
vuotta myöhemmin, kun sain pallogrillin. Myöhemmin innostuin pidempään kypsennettävistä ruoista, joten pallogrilli vaihtui
kamadoon. Voi jösses. Se vasta hienoa olikin. Ja on edelleen.
Keraaminen kamadogrilli on myös savustin ja uuni, jolla voi tehdä melkein mitä tahansa – vaikka makaronilaatikon. Siksi se on
minusta paras ahjo ulkoruokintaan.
Nykyisin hiiliä palaa melkein joka viikko, ja ritilöillä tirisee
usein myös esimerkiksi Aasian ja Meksikon makuja. Grillikausi
huipentuu joulukinkun savustamiseen, ja uusi kausi alkaa kinkun
jämien paistelulla.
Ruoan terveellisyys ja tasapainoisuus ovat minulle tärkeää.
Perheemme syö lihaa kohtuudella, ja valitsen raaka-aineita satokausien mukaan, kotimaista suosien.
Iltaisin, kun pirtti hiljenee, uppoudun usein katsomaan vinkkejä
Youtubesta ja Facebookin grillausryhmistä, kuten Kamado Suomi
sekä BBQ ja grillaus. Kokeilen ja sovellan ideoita ja teen muistiinpanoja hieman patologisesti joskus myös Exceliin.”
MIKKO VALTONEN
on foodie, monipuolinen kamadogrillaaja
ja pedantti diplomi-insinööri, joka kokkaa
kotipihassaan Helsingissä ja mökillään
Lempäälässä. Instagramissa @valtsungrilli.
Tänä kesänä: ”Keskityn kalojen grillaamiseen. Loppukesästä laitan rapuja tulille.”
LIEKEISSÄ
/
19