1
GRILLIHIILET VAI BRIKETIT?
Voit käyttää hiiligrillissä grillihiiliä tai brikettejä, mutta kamadot tekevät poikkeuksen
sääntöön. Niihin suositellaan useimmiten
isokokoisia grillihiiliä, jotka varmistavat hyvän
ilmankierron ja riittävän jämptin lämpötilan
hallinnan. Nosta hiilet pussista grilliin käsin. Näin
hiilistä irronnut murska jää pussin pohjalle eikä
pääse tukkimaan grillin ilmareikiä. Hiilet syttyvät ja
usein myös palavat hieman brikettejä nopeammin.
Käytä pitkään palavia brikettejä, kun haluat kestävän
hiilloksen tai tiedossa on grillijuhlat pitkän kaavan
mukaan. Huom! Kamadoon sopii vain grillihiili.
Weberin sytytyssarjalla saat grilliillan vaivatta käyntiin. Sarja sisältää
sytytyskuutioita, brikettejä ja piippusytyttimen, 29,95 €, 501519751.
2
PANOSTA SYTYTTÄMISEEN
Käytä hiilien tai brikettien sytyttämiseen
niille tarkoitettuja sytykkeitä, kuten
sytytyspaloja tai -villoja. Asettele
ne eri kohtiin grilliä, jotta hiilet alkavat palaa
tasaisesti. Vaihtoehtoisesti voit käyttää perinteisiä
sytykkeitä, kuten puulastuja ja sanomalehtipaperia.
Piippusytytin on loistava apuri, johon moni
hiiligrillaaja on mieltynyt. Anna hiilten syttyä
rauhassa. Hiillos on valmis, kun näkyvä liekki on
sammunut ja hiillos tuntuu käteen kuumalta. Erittäin
kuuma, vielä punertava hiillos soveltuu kovaa
lämpöä vaativille ruoille, kuten pihveille. Tasaisen
harmaa, hieman haaleampi hiillos taas on passeli
kypsyttämään makkarat, broilerit ja vihannekset.
3
EPÄSUORA GRILLAUS HALTUUN
Epäsuora grillaus tarkoittaa sitä,
että lämpö tulee ruokaan sivuilta.
Hiilet voi tällöin siirtää kauemmaksi
kypsennettävästä lihasta grillin reunoille tai
vastakkaiselle puolelle. Sopiva lämpötila on noin
100–120 astetta. Kokeile epäsuoraa grillausta, kun
valmistat pitkää tai tarkkaa kypsennysaikaa vaativia
Laadukkaassa Cello Premium 47
-pallogrillissä on lämpömittari,
grilliritilä, hiiliritilä, tuhka-astia ja
ilmansäätöventtiilit kannessa sekä
pohjassa, 99,90 €, 502099678.
lihoja, kuten kokonaista kassleria, isoja fileitä tai
kokonaista broileria. Jos haluat mukaan savun
makua, ripottele hiilille savustuslastuja tai isohkoja
savupuun paloja ennen grillauksen aloittamista.
4
KANSI KIINNI VAI AUKI?
Jätä grillin kansi auki, kun valmistat
nopeasti kypsyviä lihoja, kuten pihvejä,
tai rapeaa pintaa vaativia lihoja, kuten
nahallisia kanansiipiä. Sulje kansi silloin, kun
valmistat isoja lihapaloja, kuten kokonaisia fileitä.
Grillaa kansi kiinni myös vähärasvaiset lihat, jotka
haluat säilyttää mehukkaina. Joskus on hyvä käyttää
molempia tekniikoita: isoa lihapalaa voi kypsentää
ensin kansi kiinni ja lopuksi auki, jolloin saat lihaan
mukavan rapsakan pinnan.
5
HIENOSÄÄDÄ LÄMPÖTILAA
Grillin lämpöä voi säädellä kannen ja pohjan ilmaventtiilien avulla. Mitä isommalla
venttiilien aukot ovat, sitä paremmin hiillos
saa hörpittyä ilmaa. Tällöin myös hiilet palavat voimakkaammin ja lämpötila on kuumempi. Kun grillin
pohjassa oleva venttiili suljetaan, lämpö grillissä alkaa laskea.
6
Uutuus! Nyt saatavana päivitetty
malli suositusta 21-tuumaisesta Cello
kamado-grillistä, 849 €, 502323591.
AMMATTIMAINEN LOPETUS
Jos haluat säästää grilliin hiiliä seuraavaa
grillauskertaa varten, sulje grillin venttiilit
kokonaan lopettuasi grillauksen. Näin
hiillos sammuu hitaasti. Lisää seuraavalla grillauskerralla uusia hiiliä vanhojen sekaan ja sytytä grilli
normaalisti. Voit myös polttaa hiilet loppuun. Avaa
tällöin venttiilit kokonaan auki ja sulje kansi. Älä
yritä sammuttaa hiillosta vedellä: vettä jää silloin
myös grillin pohjalle, mikä voi aiheuttaa ruostumista.
Kerää tuhka talteen esimerkiksi kannelliseen metalliämpäriin ja hyödynnä sitä puutarhanhoidossa.
Tuhka sopii kukkien ja marjapensaiden ekologiseen
lannoitukseen. Voit ripotella sitä myös sammaleelle,
josta haluat eroon. Tuhka on emäksistä ja tuhoaa
sammaleen juuret.
LIEKEISSÄ
/
11