TRENDIT
9.
Umami
Lihapullat grillissä
4
Lähellä sinua
Lähiruoan ja paikallis-
ten tuotteiden arvos-
Umami on nyt kuuma juttu.
Tätä viidettä perusmakua ku-
vataan usein sanoilla lihaisa,
4 annosta, 60 min
•1rs (400 g) Pirkka naudan jauhelihaa
tus on tullut jäädäk-
seen. Nyt puhutaan
jopa hyperlokalisaati-
osta eli pyrkimyksestä
erittäin paikalliseen
tuotantoon ja kulutuk-
seen. Lihojen erikois-
leikkuut kiinnostavat.
(17 %)
•1 prk (2 dl) Pirkka laktoositonta
ruokakermaa
1 dl Pirkka korppujauhoja
• 1(100 g) sipuli
• 2 valkosipulinkynttä
2 rkl Pirkka tomaattisosetta
4 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna
1 kananmuna
• 1% tl suolaa
ruokaisa, täyteläinen ja pyö-
reä. Paistaminen, karamellis-
ointi, grillaaminen ja savustus
vahvistavat makua, joten
grillatuista lihapullista löytyy
kunnolla umamia. Seuraa-
vaksi trendimauksi povataan
makean ja umamin yhdistel-
mää: sweet and umami.
• ripaus mustapippuria
Low & slow
Näitä herkkuja kyp-
sytellään nyt hitaasti
kamadoissa:
• brisket eli naudan
1. Sekoita kerma ja korppujauhot kulhossa.
Anna turvota. Kuori ja hienonna sipulit.
Kuullota sipulit öljyssä pehmeäksi.
2. Lisää sipulit ja mausteet sekä jauheliha ja
kananmuna korppujauhoseokseen. Sekoita
tasaiseksi.
rinta
• tri tip, joka on lei-
kattu kulmapaistin ja
paahtopaistin vieres-
tā jenkkityyliin
• burnt ends -pikku-
palat, jotka on
leikattu savustetun
3. Muotoile lihapullataikinasta noin 20
pyörykkää vedellä kostutetuin käsin. Nosta
voideltuun grillinkestävään vuokaan ja peitä
foliolla.
4. Grillaa pyöryköitä 200-asteisessa
grillissä pizzakiven päällä kansi kiinni noin
25 minuuttia. Poista folio ja grillaa vielä 10
minuuttia, jotta pyörykät saavat väriä.
brisketin reunoista tai
porsaan vatsasta.
Täydellisen pizzan metsästäjä
KYLMÄÄ KYYTIÄ
Terassijääkaappi pitää
kylmänä niin lihat kuin gril-
lausjuomatkin. Cello Party
Cooler-terassijääkaappi,
319 €, 501500382.
Pizzanpaistajat-Facebook-ryhmä on Suo-
men suurin pizzaharrastajien foorumi, jonka
toinen perustaja on Mikko Peltonen. In-
tohimoinen harrastaja on paistanut pizzoja
aktivisesti jo kymmenen vuotta. Näin Mikko
kertoo harrastuksestaan:
"Tärkeintä on taikina ja oikeanlainen pais-
to. Seuraavaksi tulee raikas ja hyvin maus-
tettu tomaattikastike, sitten vasta muut
IZZAN
ATAAT
täytteet.
Lempipizzani on napolilaisvaikutteinen,
eli kuohkeareunainen, rapeakuorinen,
ilmava ja ohut. Sitä paistetaan 420-450
LÄMPÖMITTARI
Ehdoton hitaassa kypsen-
nyksessä Weber iGril 2
langaton lämpömittari,
129 €, 501741666.
asteessa noin 60-90 sekuntia. Toinen suo-
sikkini on New York-henkinen, isompi,
kauttaaltaan ohutpohjainen ja hyvin rapea
pizza, jossa on vain muutama täyte. Sem-
moisen voi syödä käsin isoina paloina. New
York -tyyliset pizzat voi paistaa huomat-
tavasti matalammissa lämpötiloissa, noin
300-350 asteessa.
Suosikkitäytteeni ovat porosalami, aura-
juusto, lakkahillo ja balsamico.
Lempiuuneja on jopa kolme: kaasukäyt-
töinen Ooni Koda 16, varaava Zio Ciro sekä
sisäkäyttöön tarkoitettu sähkõuuni Effeuno.
Tärkeimpiä välineitä ovat puolestaan tark-
kuusvaaka, monitoimikone, alumiininen
pizzalapio sekä pienempi kääntöpizzalapio.
888
6 KRauta
LIEKEISSÄ