K-market tarjoukset - 27.03. - 23.04.2024 - sivu 28 *

thumbnail - K-market tarjoukset - 27.03.2024 - 23.04.2024.
28 / 85

* Voimassa kaikissa K-market-toimipisteissä.

Näytä lisää
 
NUNAIR JÄÄKAAPIN JÄRJESTYS AUTTAA LÖYTÄMÄÄN AVATUT JA VANHENEVAT TUOTTEET HELPOSTI. UNALEIMA VIOLA ENMENTAL HANNAN JA KIMMON VINKIT HÄVIKIN VÄHENTÄ- MISEEN 1 Luo jääkaappiin, pakasti- meen ja kuiva-ainekaap- peihin järjestys, jossa avatut ja avaamattomat tuotteet ovat erikseen ja helposti löydettävissä. Hyödynnä pakastinta ruoan säilyttämiseen, ja muista käyttää pakaste- tut tuotteet ajoissa. 2 Kokoa arkilounaat edel- listen päivien jämistä. Kun annostelet ne eri lautasille, saat parhaim- millaan monen ruokalajin täyttävän lounaan. 3 Saman ruokalajin ei tarvitse aina maistua samalta. Käytä sosekeit- toon, pastakastikkeeseen tai pannukakkuun avatut purkinpohjat ja yksittäi- set juurekset. Täydennä ateriaa kaapissa olevilla lisukkeilla, niin jokainen saa tuunattua omanma- kuisen annoksen. Hannalle hävikin minimoiminen on paitsi elämäntapa myös harrastus. Hän on ylläpitänyt kolmisen vuotta Instagramissa Hävikkisankari- tiliä, jossa hän jakaa vinkkejään hävikin minimoimiseen. - Pyrimme vähentämään muutakin kuin ruoka- hävikkiä. Vähän aikaa sitten nappasin mukaani hyviä ilmaisia kirjoja kirjaston poistohyllystä. Kimmo kuuluu Pizzanpaistajat-yhdistykseen, jossa halutaan rohkaista ihmisiä pizzan paistami- seen kaikissa kotikeittiöissä ja kotimaisia raaka- aineita suosien. Kun monille pizza on ruoka, johon upotetaan, mitä kaapista löytyy, Kautiaisilla teh- dään toisin päin. - Pizzaa varten hankimme harkittuja ja laaduk- kaita raaka-aineita, kuten erilaisia makkaroita tai juustoja. Niiden pakettien jämät hyödynnetään sitten tulevien päivien ruoissa, Kimmo kertoo. BIOJÄTTEET HYÖDYNNETÄÄN MÖKILLÄ Perheellä on Hartolassa mökki, jossa Hanna vilje- lee hyötykasviksia, kuten perunaa, sipulia ja kurkkua. Kimmon intohimona mökil- lä on vanhan talon korjaa- minen vanhoja materiaale- ja hyödyntäen. Hanna sanoo, että ruo- kahävikin minimoiminen tarkoittaa hänelle eri- tyisesti ruoan alkuperän arvostamista. puolen tuottajan, teollisuuden, kaupan ja kulut- tajan tulisi arvostaa ruokaa niin, ettei hävikkiä syntyisi missään vaiheessa ketjua, Hanna sanoo. - Mökille kompostiin päätyy myös valtaosa Kau- tiaisten kodin biojätteestä. Hanna ja Kimmo in- nostuivat muutama vuosi sitten japanilaisesta kompostointitavasta, bokashoinnista. Bokashiäm- pärissä biojäte tiivistyy pieneen tilaan ja hapattuu ilman hajuhaittoja helposti multautuvaan muo- toon. Muutaman viikon sisätiloissa tekeydyttyään se on helppo kuskata mökille ja sekoittaa puutar- hakompostorissa mullan sekaan maatumaan. Viime talvena biojätettä tuli yhteensä vain neljä bokashiämpärillistä, Hanna kertoo. - "Ruokahävikin minimoiminen on ruoan alkuperän arvostamista." - Kun on itse kasvattanut omat juurekset tai keitellyt omenahillot, tuntuisi kurjalta nakata niitä nahistuneina tai homeisina biojätteeseen. Siksi ne kaikki pyritään käyttämään hyvissä ajoin. Hanna ja Kimmo sanovat ostavansa kotimaisia raaka-aineita mahdollisimman usein. - Kaikki raaka-aineet kasvatetaan ja ruoka val- mistetaan jossakin. Ruokaketjun jokaisen osa- JÄÄKAAPPI JÄRJESTYKSESSÄ Hävikin vähentämistä hel- pottaa myös selkeä järjes- tys jääkaapissa. Kautiais- ten perheen jääkaapissa on omat paikat avatuil- le ja avaamattomille tuotteille. Näin kaikki tietä- vät, mistä otetaan ensin, kun jotain jääkaapista haetaan. Kolmasluokkalainen Kerttu kehuu leipätarvi- kelaatikkoa, josta löytyvät margariinit, juustot ja leikkeleet näppärästi. - Se on helppo nostaa sieltä ja tehdä välipa- laleivät. Ja avattu maito on aina kaapin ovessa. 28 PIRKKA

Muut tarjouslehdet K-market

Uusimmat tarjouslehdet