Kuukauden suosikit
Mitoita grillin koko niin,
että herkkuja riittää
vieraillekin. Cello Offset
Smoker 30 on hiiligrilli,
savustin ja BBQ-grilli
samassa paketissa,
K-Rauta.
Koko kesä
kuumilla hiilillä
Grillaaminen on sosiaalista seurustelua, hillitöntä
herkuttelua ja varsinaista kilpavarustelua.
1 Grillihifistelijät vannovat hiiligrillauksen nimeen, ja kamado-
grilli on unelmien täyttymys. Kamado on jykevä, keraaminen,
pinnalta lasitettu munan muotoinen grilli, joka kestää käyttöä.
Kamadon suuri massa pitää grillin kuumana pitkään, ja sen
lämpötilaa on helppo hallita. Siksi kamado soveltuu vaikka
ympärivuotiseen grillaamiseen.
2 Nyt on trendikästä valmistaa koko ateria alkupaloista jälki-
ruokaan grillillä. Siksi grilliltä vaaditaan useita ominaisuuksia,
kuten savustusmahdollisuutta. Grillin käyttöä voi laajentaa
lisävarusteilla: parilalla, pannulla, pizzakivellä ja wokilla.
3 Grillin valinnassa koko on tärkeä kriteeri. Grillin äärellä on
usein oman perheen lisäksi vieraita, joten grillin koko on hyvä
mitoittaa 50 prosenttia yli oman tarpeen. Grillin valintaan vai-
kuttaa myös grillauspaikka: parvekkeelle sopii sähkögrilli, ve-
neilijälle kannettava kaasugrilli. Jos pihalla on tilaa, sinne voi
pysyttää isonkin grillipisteen.
4 Uusi hieno grilli on syytä peittää suojapeitteellä, joka pitää
grillin puhtaana siitepölystä ja linnun jätöksistä. Hyvät gril-
laushanskat ovat tarpeen kuumia astioita ja ruokia käsitelles-
sä. Kesäkokki tarvitsee myös tukevat grillipihdit ja puhdistus-
harjan. Puhdistusharjaan pakkautuu rasvaa, joten harja on
syytä uusia kohtuullisin väliajoin.
5 Grillihiiliä on saatavilla eri kokoisia ja eri puulaaduista. Kama-
doon sopii isokokoinen kovapuuhiili, joka soveltuu pitkää aikaa
vaativaan barbeque-grillaukseen. Nopeampaan grillaukseen
riittää edullisempi ja pienikokoisempi lehtipuuhiili.
Käytä hiilien sytyttämiseen sytyspaloja, villoja tai tuohi-
käppyrää - keraamiseen kamadoon eivät sytytysnesteet sovi.
Piippusytytin taas on hyvä apu perinteisen pallogrillin sytyttä-
misessä.
7 Rasvat ja marinadit on syytä puhdistaa grillistä rasvapalon
välttämiseksi. Varsinkin kaasugrillin rasvapelti on puhdistettava
säännöllisesti. Kaasuletku on syytä tarkistaa huolto-ohjeiden
mukaisesti. Hiiligrilliä puhdistettaessa tuhkan ja palamattomien
hiilien on annettava jäähtyä palamattomassa astiassa vähintään
vuorokausi ennen sekajäteastiaan kippaamista.
48 PIRKKA Pirkka.fi
ASIANTUNTIJA SAULI KAJOSAARI TEKSTI SATU KÄRKI KUVAT VIOLA MINERVA VIRTAMO JA VALMISTAJAT