Nyt - arki lentoon
TUOTTEEN TAKANA
Leipätyö ja
muut huvit
Hatsapurin tuoksu johdatti näyttelijä
Ville Haapasalon georgialaisten
mafiamiesten pöytään.
"Kun lähdin opiskelemaan vuonna 1991 silloi-
seen Leningradiin teatteriakatemiaan, en osan-
nut venäjää ollenkaan. Ravintolassa yritin kieli-
taidottomana tilata ruokaa, ja joskus minut hei-
tettiin ulos ravintolasta.
Kerran lähdin seuraamaan herkullista tuok-
sua ja löysin paikan, joka ei ollut edes ravintola.
Pöydän ääressä istuneet miehet osoittautuivat
georgialaisen mafian jäseniksi, mutta sain etee-
ni hatsapurin ja papumuhennosta. Maku oli tai-
vaallinen. Kävin siellä puolentoista vuoden ajan
syömässä saman annoksen, enkä kyllästynyt.
Hatsapuri on litteä vehnäleipä, jossa on puo-
let taikinaa, puolet suluguni-juustoa. Se paiste-
taan erittäin kuumassa uunissa nopeasti, kuten
karjalanpiirakka. Ruokatrendejä tulee ja menee,
mutta hatsapureja on paistettu yli 5000 vuotta.
Sen täytyy olla hyvää. Se oli aikoinaan paimen-
ten eväsleipä, josta riitti syötävää koko päiväksi.
Nyt olen kiertänyt K-kauppojen pihassa pais-
tamassa hatsapureja. Kouvolassa pääsimme
Georgian tv-uutislähetykseen, kun hatsapuri-
vaunullamme kävi päivittäin satoja asiakkaita.
Täällä jonotetaan 20 asteen pakkasessa heidän
kansallisruokaansa! Georgiassa kukaan ei lähde
edes ovesta ulos niin kylmällä.
Aina kevätauringossa tulee mieleen viimeisin
reissuni Georgiaan. Kun heräsin, ajoin vuorille
laskettelemaan aamupäiväksi. Iltapäivällä ajelin
takaisin Mustanmeren rantaan loikoilemaan
HAAPASALON HATSAPURI
ALKUPERAINEN
auringossa ja juomaan muutaman lasillisen
viiniä. Sadonkorjuuaikaan siellä vietetään
juhlia, syödään, juodaan ja tanssitaan koko
kylän voimin.
Nyt reissaan pitkin poikin kotimaata. Lähden
ajamaan aamulla heti, kun tulee valoisaa. Joka
matkalla löytää aina jotain uutta. Meillä on kau-
nis maa, hitto vieköön. Paras makuelämykseni
on tunturipuron veteen keitetyt nokipannukah-
vit. Sitä kokemusta ei mistään muualta saa -
eikä maisemassakaan ole valittamista!"
Hatsapurillo on
Ville Haapasalon
kehittelemä
pieni hatsapuri,
vain K-ruoka-
ANS S
HATSAPURILLO
THE STOLA
kaupoista.
Pirkka. fi PIRKKA 11
TEKSTI SATU KÅRKI KUVA KAISU JOUPPI
EST. 2020
UUMALA