Arjen ekoteko
Fiksu tapa
pyykätä
Minna Kuukan nelihenkinen perhe
säästää vettä ja sähköä pesemällä
pyykkiä vain kerran viikossa.
"Ennen pyykkikone ja kuivausrumpu jylläsivät
meillä lähes päivittäin. Kun muutimme per-
heeni kanssa seitsemän vuotta sitten, jätimme
pyykkitornin edelliseen asuntoon. Tarkoitus oli
selviytyä taloyhtiön pesutuvalla siihen asti, et-
tä pääsemme asettumaan uuteen kotiin. Aika
pian selvisi, ettemme oikeastaan tarvitse omaa
pyykkikonetta. Pesutuvassa koko viikon pyykki-
ruljanssin saa hoidettua kerralla kuntoon.
Vettä ja sähköä säästyy, kun pesee vain täy-
siä koneellisia. Kotona saatoin pyörittää puoli-
tyhjiä koneellisia vain välttyäkseni armotto-
malta pyykinkuivausshow'lta. Osa pyykeistä
meni kuivausrumpuun, osa kuivui oven kah-
voissa. Kuivausteline oli aina tiellä. Nykyään
pyykit kuivuvat pesutuvan kuivaushuoneessa.
Kun pesumahdollisuudet ovat rajatut, pe-
sutarvetta ajattelee tarkemmin. Moni meistä
pesee vaatteita liian tiuhaan ja kuluttaa siten
luonnonvaroja turhaan. 14-vuotiaille kaksosil-
lemme muistutan, etteivät he heittäisi vaatteita
pyykkikoriin vain siksi, ettei niitä tarvitsisi viika-
ta takaisin kaappiin. Kaikkea ei tarvitse pestä
joka käyttökerran jälkeen, vaan tuuletus riittää.
Nappaan kaupasta usein saman pyykinpesu-
aineen, mutta huuhteluaineen olen vaihtanut
pyykkietikkaan. Se on luonnonmukaisuutensa
vuoksi parempi vaihtoehto ympäristölle.
Toinen arkinen ekotekoni on ruokahävikin
torjuminen. Minua ällöttää heittää pois ruokaa,
joten käytän ResQ Club -palvelua. Keskimää-
rin kympin maksava ruokakassi on kerätty eri
kauppojen hyllyiltä tuotteista, jotka ovat pian
myyntikelvottomia, mutta kelpaavat vielä syö-
täviksi. Koska kassin sisältöä ei voi tietää etu-
käteen, ruoan valmistus on kuin kotikutoinen
Kokkisota. Kassin aineksista keksitään, mitä
tänään syödään."
TÄMÄN OPIN
KANTAPÄÄN
KUKA?
Minna Kuukka,
50, on radio-
toimittaja.
KAUTTA...
"Paljon ruokaa
päätyy roskiin, jos
kaiken pitää aina
olla uunituoretta.
MISTÄ
TUNNETAAN?
Radio Novan
Haen usein lähi-
aamuohjelmasta
ja Master Chef
VIP -ohjelmasta.
kahviosta yön
yli levänneitä
leivonnaisia."
86 PIRKKA Pirkka.fi
TEKSTI JAANA FORSBERG KUVA VILJA HARALA